Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова бе оправдана окончателно

...
Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова бе оправдана окончателно
Коментари Харесай

Председателката на фармацевтичния съюз не е всявала паника, а е била полезна на обществото |

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова бе оправдана дефинитивно от Софийския градски съд (СГС) по обвиняването за всяване на паника по време на пандемията от ковид. С държанието си Сербезова е била потребна на обществото , заяви.

Сербезова бе упрекната, че през април м.г. в две свои изявленията предизвести за риск от рецесия със снабдяването с медикаменти у нас поради презапасвяването по време на ковид. Прокуратурата й повдигна обвиняване за всяване на суматоха и " заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника ".

По-късно съдът върна делото, държавното обвиняване го преработи и подаде още веднъж, а проф. Сербезова заведе иск за дискриминация против прокуратурата и подаде тъжба против страната в Европейски Съюз в Страсбург.

на 5 юли стана ясно, че прокуратурата се отхвърли от делото против председателката на БФС и се съгласи със съда, че в интервютата си пред Българска национална телевизия и БНР тя е изразила мнение, а не е всявала суматоха.

Самата Сербезова твърдеше от самото начало, че всичко, което е споделила в интервютата, е обществена информация, оповестена и от Европейската организация по медикаментите.

Софийски градски съд е безапелационен, че изявленията на професорката не съставляват заблуждаващи знаци за паника . Съдът изяснява, че знак за паника би била съответна информация за осъществено събитие, което се отразява неподходящо и би довело до ужас и безпокойствие в неустановен брой хора, а по този начин би засегнало публичното успокоение и ред. Според Софийски градски съд тази информация за заплаха би трябвало да е съответна, да съдържа изказвания за случили се в реалност събития, а не съждения и оценки.

Преценката на съда за изявленията на Сербезова е, че в тях т я е показала общодостъпни данни за дефицит на медикаменти, които са били правилни .

" Съобщаването на публично значима и вярна информация не съставлява знак за паника, а е публично потребна активност по информиране на обществото за събития (макар и неблагоприятни), обвързвана с най–висшите богатства в актуалното общество – човешките здраве и живот. Обвиняемата Сербезова е споделила обществено информация в сферата, в която е била професионално ангажирана, която нейна теза след това е възприета като държавна политика и със заповед на министъра на опазването на здравето е наложена възбрана за експорт на медикаменти точно по отношение на недопускане дефицита им в страната ", написа в решението.

Според Софийски градски съд Сербезова освен не е направила закононарушение, а с изявленията си е довела до осведоменост и социална полемика по важен проблем, което значи, че държанието ѝ е потребно в едно демократично общество.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР